Hoppa till innehåll

Vad är Akhanda Yoga?

Akhanda yoga är en integrerad yogastil utvecklad av Yogi Vishvketu som bygger på yoga traditioner. Akhanda yoga fokuserar inte bara på fysisk praxis av asana och pranayama utan innehåller även yogisk filosofi, teori och livsstil begrepp. Akhanda är ett sanskritord som betyder ”hel”, ”intetrasig” och yoga översätts som ”union/ett med allt”

Vishvketu grundade Akhanda yoga efter att ha flyttat till Kanada 2001. Man frågade honom, – vad är det för yoga du lär ut? Han svarade: yoga
– Men vad för sorts yoga. För honom fanns det bara en sorts yoga, den som han lärt sig som barn och är överförd generation efter generation. Han döpte “sin yoga” till Akhanda yoga. Akhanda har i princip samma översättning som Yoga dvs hel, ett med allt.  

Akhanda yoga är utformad på så sätt att den uppmuntrar yogis att även känna och titta innanför kroppen och därigenom utforska hur upplevelsen av träning påverkar dem. Akhanda-klasserna är uppbyggda så att de drar koncept och praxis från många traditionella vägar:

Hatha – fysisk övning av asana, mudra, pranayama samt meditation, bandha och kriya

Jnana – inkluderar aspekter av Vedanta-filosofin, särskilt existensens enhet

Raja / Ashtanga – den åttafaldiga vägen av yoga som beskrivs i ‘Yoga Sutras’

Mantra – recitering av mantran

Karma – förståelse för rätt handling

Bhakti – sång -hängivenhet

En Akhanda yoga klass bygger både mental som fysisk styrka. Oftast håller man positionen lite längre än en “flow/power” klass. Det är samma positioner som i Hatha yoga och fysiskt sätt så övar man samma muskler som i en “vanlig” yoga klass men genom tillsatt mantra och andning så är oftast känslan av klassens slut lite annorlunda då andning hjälper dig komma ner i varv, och även att omfördela andetaget/syret i kroppen till din bästa kapacitet för just det passet.

Yogi Vishvketu
Anand Prakash Yoga Ashram in Rishikesh